Forum voor juwelier pagina
Startpagina.nl Dochters op alfabet Categorieen Voor kids Luister radio Kijk TV Meer Startpagina

juwelier.startpagina.nl/prikbord

U kunt geen nieuwe berichten plaatsen op dit prikbord.

Ga naar discussie: VorigeVolgende
Ga naar: DiscussielijstNieuw berichtZoekenLog inPrint
 • Uitgeklapt op datum • Uitgeklapt met draadjes

Re: reinigen sieraden

Gepost door: c.a.hendriks ()
Datum: 23 januari 2007 11:59

Je kan zilveren sieraden als volgt schoonmaken:

Methode:

Pak een stuk aluminiumfolie en leg dit met de matte kant (de andere kant is bedekt met een glimmend laklaagje) naar boven in een open bak/pan/bord van een chemisch bestendig materiaal zoals roestvrij staal, plastic keramiek of glas. Plaats op het aluminiumfolie een aantal sieraden. Maak in een ander pannetje wat water warm (niet kokend) en los al roerende een schep zout op. Voeg een paar druppels afwasmiddel toe. Giet dit mengsel over de sieraden op het aluminium folie zodat de sieraden geheel ondergedompeld zijn. Aanslag zal op een milde wijze verminderen of verdwijnen. Als na 30 minuten het water is afgekoeld even de sieraden controleren en zo nodig de behandeling herhalen. Indien wel goed, de sieraden goed afspoelen met lauw water en daarna droogdeppen met keukenpapier.

Het pannetje met de sieraden moet je niet vergeten omdat op de duur zoveel aluminiumoxide ontstaat dat dit als een matgrijze aanslag zich kan afzetten op het oppervlak van het pannetje en zelfs op de sieraden. Als het per ongeluk toch gebeurd kan je dit aluminiumoxide weer oplossen door in het pannetje warm water met een klein schepje huishoud soda te gieten. Tijdens dit proces mag er geen aluminiumfolie meer aanwezig zijn om nog meer ongewenste reakties te krijgen (er kan nog meer aanslag ontstaan en ook het brandbare waterstofgas, dus niet doen).

Verklaring:

Zilveren sieraden worden zwart door zwavelverbindingen afkomstig van onze huid of afkomstig uit voedsel of uit de atmosfeer.
Door zilver (in warm zout water) in aanraking te brengen met aluminium gebeurt er iets wonderlijks: Er gaat een stroom lopen van het edele zilver naar het onedele aluminium en omgekeerd. Onder zulke omstandigheden zal het meest onedele metaal de verontreinig als het ware naar zich toe trekken. Het leuke daarbij is dat de donkere zilverzwavelverbinding op het sieraad zich zal ontleden waardoor het zuivere zilver zich weer vormt op het oppervlak van het sieraad. De aluminiumfolie offert zich zelf als het ware op en raakt aangetast door de zwavel. De zwavel zal uiteindelijk in gasvorm het pannetje verlaten en dat zou je kunnen ruiken.

Deze methode is niet geschikt voor sieraden die ooit expres zijn donker gebeitst om deze er antiek uit te laten zien of sieraden met relief waarvan de verdiepte delen vanwege het contrast donker zijn gemaakt. Deze kleureffekten zijn bereikt door expres zwavelverbindingen te gebruiken. Je zou de kleuring onbedoeld kunnen verwijderen.

Mocht het niet zo snel werken, dan zijn de sieraden mogelijk wat vet, dit kan je voorzichtig met een oude tandenborstel met het zoute water met afwasmiddel oplossen.

Werk altijd met een stop in de afvoer van de wastafel/aanrecht want het kan voorkomren dat parels en stenen in de loop van tijd zijn losgekomen maar door het vuil en aanslag nog zijn vastgehouden. Tijdens de reiniging bestaat daarom een kleine kans dat stenen en parels loskomen....

Het gebruik van polijstmidellen zoals koperpoets, zilverpoets en dergelijke kan beter alleen in een uiterst geval worden gebruikt want in tegenstelling tot de methode die ik hierboven heb beschreven treed er door polijstmiddelen gebruik iedere keer een beetje slijtage op.

Succes, Kees


Onderwerp Geschreven door Gepost
 

reinigen sieraden

beginner 18/01/2007 11:29
 

Re: reinigen sieraden

Janine Verhoeven 18/01/2007 12:31
 

Re: reinigen sieraden

Janine Verhoeven 18/01/2007 12:54
 

Re: reinigen sieraden

beginner 22/01/2007 09:30
  Re: reinigen sieraden
c.a.hendriks 23/01/2007 11:59
 

Re: reinigen sieraden

Peerke 16/04/2007 14:29
 

Re: reinigen sieraden

AV 04/04/2011 12:28
 

Re: reinigen sieraden

Jan 16/08/2011 16:28
 

Re: reinigen sieraden

Noortje 23/03/2013 12:55
Ga naar: •DiscussielijstZoekenLog in
Sorry, je hebt geen toestemming voor het posten van berichten in dit forum.
 
Privacy- en cookiebeleid - Copyright - Disclaimer - Alle dochters - Dochters per categorie - Forum en chatregels - Contact
© 1998-2011 Startpagina B.V. - juwelier.startpagina.nl - onderdeel Sanoma Media Netherlands groep