Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Meer informatie op juwelier.startpagina.nl

reinigen sieraden

 • beginner

  Hallo allemaal,

  Ik weet niet of dit het juiste forum is, maar probeer het toch, ik heb een groot aantal sieraden van zilver met edelstenen, die gepoetst dienen te worden, kan ik deze in een ultrasoon reiniger doen, zo ja welke adviseert u, zo niet, zal ik toch alles met de hand moeten doen ?

  Alvaste bedankt

 • Janine Verhoeven

  Het ligt eraan wat voor stenen er in je sieraad zitten, niet alles kan tegen ultrasoon.

  Na het polijsten, kun je het ook reinigen met een zachte handborstel, met warm water en afwasmiddel. Iets meer werk, maar wel veiliger.

 • Janine Verhoeven

  Het ligt eraan wat voor stenen het zij, niet alles mag in de ultrasoon.

  Om op safe te gaan kun je ook de sieraden na het polijsten schoonborstelen met een zachtharige hand borstel met warm water en afwasmiddel.Wel wat meer werk.

  Maar geen doffe stenen.

  Succes,

  Janine

 • beginner

  Janine, bedankt voor je reactie het gaat hierbij vooral om sieraden met granaat, peridoot, citrien, amethist en topaas.

 • c.a.hendriks

  Je kan zilveren sieraden als volgt schoonmaken:

  Methode:

  Pak een stuk aluminiumfolie en leg dit met de matte kant (de andere kant is bedekt met een glimmend laklaagje) naar boven in een open bak/pan/bord van een chemisch bestendig materiaal zoals roestvrij staal, plastic keramiek of glas. Plaats op het aluminiumfolie een aantal sieraden. Maak in een ander pannetje wat water warm (niet kokend) en los al roerende een schep zout op. Voeg een paar druppels afwasmiddel toe. Giet dit mengsel over de sieraden op het aluminium folie zodat de sieraden geheel ondergedompeld zijn. Aanslag zal op een milde wijze verminderen of verdwijnen. Als na 30 minuten het water is afgekoeld even de sieraden controleren en zo nodig de behandeling herhalen. Indien wel goed, de sieraden goed afspoelen met lauw water en daarna droogdeppen met keukenpapier.

  Het pannetje met de sieraden moet je niet vergeten omdat op de duur zoveel aluminiumoxide ontstaat dat dit als een matgrijze aanslag zich kan afzetten op het oppervlak van het pannetje en zelfs op de sieraden. Als het per ongeluk toch gebeurd kan je dit aluminiumoxide weer oplossen door in het pannetje warm water met een klein schepje huishoud soda te gieten. Tijdens dit proces mag er geen aluminiumfolie meer aanwezig zijn om nog meer ongewenste reakties te krijgen (er kan nog meer aanslag ontstaan en ook het brandbare waterstofgas, dus niet doen).

  Verklaring:

  Zilveren sieraden worden zwart door zwavelverbindingen afkomstig van onze huid of afkomstig uit voedsel of uit de atmosfeer.

  Door zilver (in warm zout water) in aanraking te brengen met aluminium gebeurt er iets wonderlijks: Er gaat een stroom lopen van het edele zilver naar het onedele aluminium en omgekeerd. Onder zulke omstandigheden zal het meest onedele metaal de verontreinig als het ware naar zich toe trekken. Het leuke daarbij is dat de donkere zilverzwavelverbinding op het sieraad zich zal ontleden waardoor het zuivere zilver zich weer vormt op het oppervlak van het sieraad. De aluminiumfolie offert zich zelf als het ware op en raakt aangetast door de zwavel. De zwavel zal uiteindelijk in gasvorm het pannetje verlaten en dat zou je kunnen ruiken.

  Deze methode is niet geschikt voor sieraden die ooit expres zijn donker gebeitst om deze er antiek uit te laten zien of sieraden met relief waarvan de verdiepte delen vanwege het contrast donker zijn gemaakt. Deze kleureffekten zijn bereikt door expres zwavelverbindingen te gebruiken. Je zou de kleuring onbedoeld kunnen verwijderen.

  Mocht het niet zo snel werken, dan zijn de sieraden mogelijk wat vet, dit kan je voorzichtig met een oude tandenborstel met het zoute water met afwasmiddel oplossen.

  Werk altijd met een stop in de afvoer van de wastafel/aanrecht want het kan voorkomren dat parels en stenen in de loop van tijd zijn losgekomen maar door het vuil en aanslag nog zijn vastgehouden. Tijdens de reiniging bestaat daarom een kleine kans dat stenen en parels loskomen….

  Het gebruik van polijstmidellen zoals koperpoets, zilverpoets en dergelijke kan beter alleen in een uiterst geval worden gebruikt want in tegenstelling tot de methode die ik hierboven heb beschreven treed er door polijstmiddelen gebruik iedere keer een beetje slijtage op.

  Succes, Kees

 • Peerke

  “Het leuke daarbij is dat de donkere zilverzwavelverbinding op het sieraad zich zal ontleden waardoor het zuivere zilver zich weer vormt op het oppervlak van het sieraad.”

  Dit zilver uit reactie hecht zich echter niet meer aan het sieraad, waardoor je het verwijderd hebt met deze methode. Ook de glans komt niet terug; je krijgt een grijs sieraad ervoor terug. Het beste is sigarenas. Nog beter is heroverwegen, wanneer iets vies is. Het zwaveldioxide is niet vies, het is een chemische stof, die niet schoner of viezer is dan zilver.

 • AV

  Ik heb een nieuw product gevonden wat er voor zorgt dat het zilver niet verwijderd maar het brengt tijdens het poetsen een soort coating op je sierraad waardoor het ook veel langer glanzend blijft. Coat & Shine heet het. Het is dan wel wat duurder als sigarenas, maar ik ben er reuze tevreden over. Bovendien doe je met 1 potje erg lang omdat je maar een druppeltje nodig hebt!

 • Jan

  Op internet vind ik wel tips voor reinigen van goud en zilver. Maar hoe ga ik te werk met Lapponia sieraden?

 • Noortje

  Jan Schreef:

  ——————————————————-

  > Op internet vind ik wel tips voor reinigen van

  > goud en zilver. Maar hoe ga ik te werk met

  > Lapponia sieraden?